Themafotografie

Een jaargang met  de Themagroep richt zich op de verschillende thema’s in de fotografie. Vijf praktijklessen, vaak op zaterdagmorgen leiden ons naar fotografisch interessante plekken. Veel praktijklessen … dat betekent inspirerende en intrigerende fotografie. Samen op stap en veel van elkaar kunnen leren.

Utrecht, Botanische Tuinen

Deelnemers, Rotterdam Fenix Foodcompany

Onze talenten én voorkeuren worden op deze manier optimaal aangesproken en ontwikkeld. Verschillende invalshoeken leiden naar verschillende technieken. Dit traject berust  zo doende op drie pijlers: fototechniek, leren kijken en kennismaken met verschillende disciplines in de fotografie.

Tweeënhalve week na de praktijkles komen we op donderdagavond bij elkaar in onze studio, Stad van Cahen aan de Muurhuizen (Amersfoort) om zelf geselecteerde foto’s te bespreken.

We kijken zo’n avond ook vooruit naar de volgende praktijkles en bespreken de daarvoor benodigde technieken én waar je dat op je camera kunt vinden.

De rode draad door het jaarprogramma is de vraag: ‘hoe kun je beter kijken’, welke creatieve krachten zetten je brein aan om nieuwe dingen te ontdekken. De eindopdracht aan de groep zal hier op rusten.

Vóór iedere praktijkles krijgen de deelnemers een uitgebreide paper met achtergrondinformatie over het gebied, de fotografische highlights én in de les voorafgaand wordt ingegaan op de te gebruiken technieken.

In samenwerking met Fotocursus Amersfoort proberen we het jaar af te sluiten met een mooie expositie én om vooruit te kijken naar Amersfoort Fotostad.

 

De agenda voor het komende seizoen:

Zaterdag 23 september Kootwijk: zon over de zandverstuiving en binnen in de Radiozender

Kootwijk .. het is vooral bekend om deze twee onderwerpen: de zandverstuiving én om Radio Kootwijk. Op deze vroege zondagmorgen gaan we de zon op zien komen over dit unieke stuk natuur.

Radio Kootwijk, Grote Zaal

De Veluwe is een aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden met elk een eigen karakter, flora en fauna. De landschapsfotografen onder ons kunnen dan hun hart ophalen. Het is rond het Radiozendstation terug te vinden.

Om 10 uur zijn de architectuurfotografen onder ons aan de beurt. Dan zijn we, uniek als groep, welkom in ‘De Kathedraal’, het radiostation waarmee een eeuw geleden contact werd gehouden met ‘Ons Indië’.

Bespreekavond: 5 oktober

Donderdagavond 26 oktober Theorie-avond HDR

Ieder seizoen diepen we een technisch onderwerp wat nader uit. Dit jaar doen we dat met HDR, dé methode om hoge contrasten dichter bij elkaar te brengen. Je kent het wel: je maakt foto’s op een mooie zonnige dag en dan is een deel van je foto overbelicht en een ander deel is je foto onderbelicht, zijn de schaduwen te diep .. niet doortekend. Of je maakt een interieurfoto, bij het raam komen ‘bakken met licht’ naar binnen, terwijl andere hoeken in het duister blijven.
Je lost het op door tijdens het fotograferen een belichtingstrapje te maken en de foto’s in de nabewerking te combineren. Zo kom je tot één goede foto.

Vrijdagavond 17 november Eindhoven Glow

De Eindhovense binnenstad wordt tijdens Glow betoverd dankzij spectaculaire 

en verbazende lichtshows en -effecten.

Een groot deel van Glow is gratis te bezoeken en bestaat uit een route langs verschillende lichtshows. Voor enkele onderdelen van Glow moet entree worden betaald.

Eindhoven is een interessante en creatieve stad. Handig met de trein te bereiken.
Bij voldoende belangstelling kunnen we ’s middags al een kijkje te gaan nemen op het voormalige Philips-terrein Strijp S. Een broeinest van creatieve bedrijfjes en winkeltjes.

Bespreekavond: 7 december 2017

Zaterdag 13 januari Foodfotografie

 Vandaag de dag is foodfotografie enorm populair. Denk maar aan de vele culinaire tijdschriften en kookboeken die er te koop zijn. Daarnaast zijn er enorm veel mensen die online over eten schrijven, de zogenaamde foodbloggers. Ieder cursusjaar plannen we een les studiofotografie in, het is goed om van tijd tot tijd met kunstlicht te werken: van studiolampen, huis-tuin-en-keuken-lampen, looplampen tot reportageflitsers. Het hoort er gewoon bij. Omdat dit erg gespecialiseerde fotografie is én omdat ik het leuk vind om tijdens het cursus-seizoen ook een ander geluid te laten horen, ben ik op zoek naar een gast-spreker cq gast-koker, die ons wat meer over dit bijzondere onderwerp kan vertellen. In de loop van het jaar hier dus meer over.

Bespreekavond: 1 februari 2018

Zaterdag 3 maart – Straatfotografie in Utrecht

op de oudste lapjesmarkt van Nederland. Gecombineerd met een bezoek aan gevangenis Wolvenplein. Een ideale omgeving om HDR te gebruiken.

In Utrecht op de Breedmarkt (achter het Janskerkhof) is de grootste en oudste stoffenmarkt van Nederland. Hier kun je terecht voor allerlei soorten stoffen en textiel, allen voorzien van een zacht prijsje.

Te overwegen valt een bezoek aan de nabij gelegen Willibrorduskerk óf als we toestemming krijgen, voor gevangenis Wolvenplein.

Gevangenis Wolvenplein: de enige gevangenis in Nederland, die naar voorbeeld van de Amerikaanse gevangenissen is gemaakt. Het is een uitdaging om al die lijnen recht te krijgen, die contrasten te beheersen, kortom … uitstekend lesmateriaal. Bespreekavond: 22 maart 2018

Zaterdag 14 april Architectuurexcursie

Traditioneel wordt ons cursusjaar afgesloten met een architectuurexcursie, die vanwege de afstand ook de hele dag duur. De bestemming wordt in onderling overleg bepaald. Ik doe wat voorstellen, waar niet altijd naar geluisterd wordt: dit jaar wil ik graag naar Haarlem NS-station, het enige station in Nederland in Jugendstil. Mogelijk kunnen we naar de Waalsekerk, waar nog iedere zondag diensten in het Frans worden aangeboden. De Jopenkerk is van een ander kaliber, goed om de dag in deze brouwerij af te sluiten.

Almere: Stadshart, Homeruskwartier. Hier alleen moderne architectuur. Almere’s slechte naam wordt niet veroorzaakt door de bijzondere architectuur. Want die is spraakmakend, denk aan De Citadel, La Defense en De Wave. Het Homeruskwartier is bijzonder doordat er weinig regels worden gesteld aan de ontwerpen van gebouwen én aan de invulling van het kavel. Bewoners hebben maximale vrijheid. En dat levert bijzondere ontwerpen op.

Bespreekavond: 3 mei 2018

Een impressie van hoe een jaar coaching er uit kan zien. 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Praktische zaken

De bij deze jaargang horende bespreekavonden zijn altijd op donderdagavond van 20.00 – 22.00 uur. Een half uur vóór en na die tijd zijn bestemd voor ‘bijpraten’ en persoonlijke vragen over fotografie. In de Stad van Cahen, Muurhuizen 104 in Amersfoort. De kosten voor dit programma bedragen € 210,00. Incidenteel kunnen er kosten verbonden zijn aan de praktijklessen, hoewel we dat zo veel als mogelijk is proberen te voorkomen. We proberen zo veel als mogelijk met elkaar naar bestemmingen te rijden of gebruik te maken van het OV.

Aanmelden kan via het contactformulier, via gerdavanekris@gmail.com  of via 06.12030035.

 

 

 

 

Advertenties