Art Deco weekend, Basiliek Heilig Hart

Excursies


Archipicts organiseert boeiende foto-architectuurexcursie naar Brussel.

 

Art Deco in de hoofdrol in het jaar van architect Victor Horta.

 fotografen bepalen in exclusieve rondleidingen hun eigen tempo.


Brussel eert dit jaar een van de belangrijkste architecten die in de stad heeft gewoond en gewerkt, Victor Horta. Zijn stadgenoten vonden aan het eind van de 19e eeuw zijn ontwerpen een schande voor de straat, woningen met vreemde, gebogen erkers en bloemenranken van smeedijzer, tussen de traditionele statige herenhuizen. En dan al dat staal in de gevel, of de grote vensters die je onbeschaamd een blik naar binnen boden. De weerzin was zo groot dat zelfs partijen die meewerkten aan de bouw het project saboteerden. Gelukkig is er in Brussel veel bewaard gebleven en wordt er steeds meer op de monumentenlijst gezet. Een aantal huizen staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Archipicts heeft in een tweedaags programma de parels van de Art Deco verzameld en er

een fascinerende excursie van gemaakt!


Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Eén van de hoogtepunten vormt de Wintertuin in het Klooster der Ursulinen in de omgeving van Mechelen, dat wij zaterdagmorgen, op de heenweg, al gaan bekijken. Daarna bezoeken we de Heilig Hart Basiliek, Koekelberg in Brussel. Deze unieke Art Deco kerk mag tot de grootste vijf kerken van Europa gerekend worden.
Zondagochtend starten we met een bezoek en rondleiding (zonder foto’s maken, helaas) in het Hortamuseum. Dit is het woonhuis en atelier van architect Horta. Na dit bezoek zal een Nederlandstalige gids ons een uurtje rondleiden in de Louizawijk, het hart van deze Art Decowijk. Uitrusten doen we in Brasserie Horta, onderdeel van het Stripmuseum dat op zondagmiddag als hekkesluiter fungeert.
Voor wie dat wil …. de Grote Markt ligt op steenworp afstand.

Wilt u er nog meer van weten? Kijk dan naar het volledige programma: 

Brochure Art Decoweekend

Aanmelden kan via gerdavanekris@gmail.com


De kosten van dit weekend bedragen € 325,00, inclusief BTW. In de prijs zijn inbegrepen: reiskosten, hotel en ontbijt, entrees en speciale gidsen. Kortom: alles wat denkbaar is, is meeberekend en behoudens onvoorziene uitgaven resten alleen je eigen consumpties (koffie, twee maal lunch en één avondmaaltijd).
Om kosten te sparen, carpoolen we en zijn er hotelkamers gereserveerd op basis van twee personen met gescheiden bedden. Eenpersoonskamers zijn tegen bijbetaling beschikbaar.

Reserveren en/of inlichtingen kan via gerdavanekris@gmail.com.

 

Brochure Art Decoweekend

Voor de agenda: Zaterdag 22 en zondag 23 september Art Deco weekend Brussel

 


Het Ruhrgebied blijft boeien: eendaagse foto-architectuurexcursie naar de Gas-o-Meter en Die Kokerei (in avondlicht)

in Oberhausen en Zeche Zollverein op zaterdag 13 oktober

Zeche Zollvereing in de avond

Zeche Zollvereing in de avond

Exclusieve rondleiding in de imposante gebouwen van Die Kokerei.

De Zeche Zollverein Schacht XII (Köhlenwäsche) in Essen is een representatief voorbeeld van de ontwikkeling van de zware industrie in Europa en was ooit de grootste en modernste kolenmijn ter wereld. Tegenwoordig is het industriecomplex met zijn door het Bauhaus beïnvloede architectuur een icoon van de moderne industriebouw en een centrum van kunst en cultuur.

Tijdens de excursie hebben we een specifiek deel van deze verlaten  mijn, Die Kokerei (cokesbranderij), drie uur lang voor onszelf. We kunnen dan zonder storende bezoekers én in ons eigen tempo de mooie verweerde Cokesbranderij bezoeken.


vooraf gegaan door een kijkje in het grootste gasreservoir van Europa: de gasometer. 


De Gasometer is meer dan alleen een industrieel monument. Sinds het buiten bedrijf stellen zo’n 20 jaar geleden heeft hij zich tot het meest karakteristieke bouwwerk van de stad Oberhausen ontwikkeld en bovendien is hij een niet te overzien herkenningsteken van een gehele regio geworden. Eind jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd, herinnert Europa’s grootste schijfgasreservoir indrukwekkend aan de zware industrie, die langer dan een eeuw een stempel op het Ruhrgebied drukte.

Deze gigantische „Kathedraal van de industrie“ biedt vandaag de dag een uniek kader voor veelzijdige kunstuitingen, zo werd de binnenzijde als eens ingepakt door kunstenaar Christo en werd het het podium voor een schitterend klank- en lichtspel. Door de onmetelijke hoogte (100 meter) van het gebouw worden onvoorstelbare theater- en muziekstukken mogelijk. Dit jaar dompelen ons onder in de wereld van de Matterhorn. Deze meest grillige berg van Europa is in de ruimte nagebouwd en hangt op zijn kop. Kijkend in de spiegel onder de berg, lijk je boven de Matterhorn te zweven. Een heel vervreemdende ervaring.


De kosten voor dit programma (zie onder) bedragen: € 95,00. Dit is inclusief BTW, reiskosten, entrees en gidsen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Bij de excursie is een nabespreking inbegrepen op woensdag 31 oktober om 20.00 uur, omdat we nieuwsgierig zijn naar elkaars foto’s.

Dagprogramma (onder voorbehoud):

8.30 uur Vertrek Leusden of omgeving

10.30 uur Koffie bij de Gasometer in Oberhausen

11.00 uur Rondkijken en film “Der Berg ruft”.

13.00 uur Zeche Zollverein

14.00 uur Lunch Café Die Kokerei

15.00 – 18.00 uur Rondleiding Die Kokerei

18.00 uur Café Kokerei

19.00 – 19.30 uur Avondfotografie op de site van Zeche Zollverein

21.30 Terug in Leusden – omgeving.

Aanmelden kan via gerdavanekris@gmail.com

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties