Excursies in Nederland


Den Haag – 13 mei

We beginnen de dag in Scheveningen, hier ligt een belangrijk Monument van de Nieuwe Zakelijkheid: De Derde Ambachtsschool van architect Jan Duiker ( we kennen hem van sanatorium Zonnestraal).
Duiker behoort tot één van de belangrijkste architecten van het Nieuwe Bouwen. Het gebouw is nu in bezit van Vereniging Hendrick de Keijser en we mogen er een uurtje fotograferen. We lunchen in cafe MaZo: strategisch gelegen tussen het Atrium van het Stadhuis (waar we toestemming hebben om te fotograferen!) en de nieuwe schouwburg Amare.

We wandelen via de mooie klassieke Passage in de binnenstad naar de voormalige Amerikaanse Ambassade. Carrie, onze gids, weet veel over het reilen en zeilen van de ambassade én van het gebouw. Ze leidt ons rond in dit bijzondere gebouw.


Rotterdam – 1 juli

De bedrijfsterreinen rond de havens bij de Vierhavenstraat en de Schiedamseweg, samen Merwe-Vierhavens (M4H) zullen worden getransformeerd naar een nieuwe stadswijk met een gemengd woon-werkprogramma. Voormalige industriele gebouwen worden herbestemd. Zo beginnen we de dag bij ‘museum’ Brutus, het wordt een uniek complex van wonen en recreeren. Vooralsnog kunnen de liefhebbers van urbex-fotogafie er hun hart ophalen.
Langs het ‘Dakpark’ wandelen we naar een mooi klein wijkje ‘Le Medi’, dat als een verborgen mediterrane parel halverwege Brutus en onze derde bestemming ligt. Die derde bestemming ligt in het historische Delfshaven. ‘De Fabriek’ was ooit ‘Roeloff’s uitstoomingsinrichting, stoomververij en chemische wasserij NV’, liggend aan de Schie. Na ooit gekraakt te zijn, is het nu een verzamelgebouw voor creatieve ondernemers.
Een atrium met trappenhuizen, ontmoetingsplekken en een glasdak met vides zorgen voor licht (en mooie plaatjes). Naast een dakterras is er ook horeca. We zullen er onze weg wel vinden.
Deze dag biedt een mooie mix van rauwe industrieel erfboed, moderne architectuur in Le Medie en wat renovatie van historisch erfgoed oplevert.


Amsterdam en Haarlem – 26 augustus

De bogen van Westbeat zijn het meest opvallend in deze monumentale hal. Dit multifunctionele gebouw (wonen en werken in één) won zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs 2021. De indrukwekkende glaspartijen, de openheid van de bogen en het alomtegenwoordige groen maken Westbeat tot een uniek gebouw in Nieuw-West. De 86 monumentale bogen maken nieuwsgierig en hebben een verleidelijke werking.
In de middag gaan we naar Haarlem-Oost, naar een oude bekende de inmiddels (we fotografeerden er al in 2017) geronoveerde Koepel-gevangenis. Inmiddels ook een Walhalla voor cultuur en horeca. We gaan er eens kijken.