Architectuur-excursies

 • Foto-excursie Groningen, Forum Nieuwe Markt
 • Foto-excursie Groningen Forum en Nieuwe Markt
 • Foto-excursie Groningen
 • Foto-excursie Amsterdam Noord - De Ceuvel
 • Foto-excursie Amsterdam Noord - Buiksloterham; Schoon Schip, Patch 22; Top Up.
 • Foto-excursie Amsterdam Noord-Buiksloterham
 • Foto_excursie Berlijn Holocaustmonument
 • Foto-excursie Berlijn Alexanderplatz
 • Foto-excursie Nijmegen - Mariënburg
 • Foto-excursie Nijmegen
 • Foto-excursie Nijmegen Lentse-Warande
 • Foto-excursie Ruhrgebied - Museum Insel Hombroich
 • Ruhrgebied - Museum Insel Hombroich Paviljoen Tadao Ando
 • Foto-excursie Museum Insel Hombroich
 • Foto_excursie Berlijn - Brandenburgertor
 • Foto_excursie Berlijn - Judisches-museum
 • Foto_excursie Berlijn - Spree
 • Foto_excursie Berlijn - Spree Plattenbau
 • Foto_excursie Berlijn - Reichstag Koepel
 • Foto_excursie Berlijn - Regierungsviertel

Architectuurexcursies programma zomer – herfst 2021 


Groningen binnenstad – Forum en villa Tavenier op vrijdag 6 augustus

Architectuurwandeling Groningen: er zijn twee belangrijke bestemmingen: vanzelfsprekend het nieuwe Forum in de binnenstad, daarna lopen we langs enkele follies van Rem Koolhoos om de dag af te sluiten met een bezoek aan Villa Tavenier, een stadsvilla in Jugendstil. We brengen beide gebouwen, elkaars tegenhangers, een bezoek. En passant hebben we ook een bezoek gebracht aan het Pepergasthuis een verborgen hofje dat als een verstopte parel achter het Forum ligt.
 
Op onze rondwandeling besteden we verder aandacht aan de kunstwerken van starchitect Rem Koolhaas, let wel dat is hier in Groningen straatmeubilair: urinoirs en bushaltes. Hij deed dit in samenwerking met Erwin Olaf. Maar zo vind je in Groningen veel op zichzelf staande pareltjes, we nemen er de tijd voor.  

Amsterdam Noord – Buiksloterham op zaterdag 4 september

Amsterdam Buiksloterham (Noord), een gebied waar je op 3 km² wel vijf of zes verschillende woon/werkmilieus vindt. Het gebied wordt gekenmerkt door veel water, (voormalige) bedrijvigheid van zware industrie, zoals scheepswerven (De Ceuvel) of de Storkfabriek.
Fascinerend van het gebied is dat grootschalige nieuwe woningbouwprojecten (zoals het prijswinnende Top-up complex) gebroederlijk naast kleinschalige vooroorlogse arbeiderswijkjes liggen. Een eigenwijs project als het woonboten-complex “Schoon schip” ligt daar mooi tussen is, dobberend op het water van het IJ.
We starten achter de Storkfabriek, een culturele hotspot en bezoeken project ‘North Orleans’. De beheerder vertelt ons over de bijzondere exploitatie van het wooncomplex met horecafaciliteiten en laat ons de Mississippi-style binnentuin zien.
Even verderop ligt uitbreidingswijk Buiksloterham, waar we een rondwandeling maken van 3 km. Een route langs spraakmakende nieuwbouwcomplexen als Patch22 en Top-Up, langs werven (De Ceuvel), kleine bedrijventerreintjes en tuindorpen. 
Het is een ongekend rijke plek, waarin water de hoofdmoot vormt en grootstedelijke complexen in een dorpse setting staan.

Berlijn – de Koepel, de Muur, de moderne Architectuur weekend 17, 18 en 19 september

We verblijven drie dagen in de mooie historische hoofdstad van Duitsland. Met de Internationale trein (zelf te boeken) van de NS vertrekken we vanaf station Amersfoort (of elders) en zijn vroeg in de middag op het Hauptbahnhof. Ons hotel staat op de hotspot van Berlijn aan de Postdammerplatz, het is een mooie uitvalsbasis voor het oude en het nieuwe Berlijn dat ik graag wil laten zien. Hier vind je gebouwen van Aldo Rossi, Renzo Piano, Jean Nouvel en veel andere grote architecten. In dit driedaagse programma, waarvan je ná aanmelding een uitgebreidere brochure krijgt,  zien we in het blauwe uurtje vanuit de koepel van de Reichstag Berlijn aan onze voeten liggen. Nog niet alles ligt vast, als de groep (tot 8 personen) er voor voelt, stappen we op de fiets om met een gids langs (de restanten van) de Berlijnse Muur te touren.  Of we dat doen, bespreken we na samenstelling van de groep. 
Het Museuminsel is het hart van cultureel Berlijn, je vindt er de vijf grootste musea, de James Simon Galerie en de Dom. Het is ook heerlijk om hier een paar uurtjes op eigen houtje rond te zwerven. Wil je liever gezelschap, dan gaan we het, door David Chipperfield gerenoveerde  Neues Museum, bekijken en waar mogelijk vastleggen. Ons aperitief en ons avondeten zoeken we in de nabij gelegen informele sfeer van de  Hackescher Höfer. De diehards maken nog wat avondfoto’s op de Alexanderplatz, waar de Fernsehturm (in brutalisme) één van de vele trekpleisters is. Met de groep bezoeken we zondagmorgen het Judisches Museum, om in de loop van de dag het hoofdstation weer op te zoeken. Ruim op tijd om nog even in de omgeving rond te kijken, waar flink gebouwd is en wordt. Het levert ook hier weer spraakmakende architectuur (en dito foto’s) op. 

Dit programma is een mooie binnenkomer voor wie Berlijn nog niet kent en is vooral gericht op Berlin Mitte, het deel dat onder de voormalige DDR viel. Je zult zeker terug willen komen.

Nijmegen – De Vereeniging, Waalkade en voetgangersbruggen op vrijdag 1 oktober

Een bijzondere excursie, waar ik zelf erg naar uitkijk en waar Marianne haar steentje aan heeft bijgedragen. Een pittige rondwandeling van 5 km met veel cultuur en natuur. Dat laatste in de vorm van het water van de Waal en haar heel bijzondere bruggen (de Lentloper en De Snelbinder) én vernieuwde Waalkade enerzijds en de Lentse Warande anderzijds van de (Spiegel)Waal.
Lunchen doen we in de bijzondere Mariënburg, een bijzonder winkelcentrum, een ontwerp van architect Sjoerd Soeters. 

Het culturele hoogtepunt is een rondleiding in schouwburg De Vereeniging. Dit Art Deco gebouw is de laatste jaren gerenoveerd en we mogen er in een speciale rondleiding  fotograferen. Langs de vernieuwde Waalkade lopen we via twee prachtige bruggen, zoals eerder genoemd de Snelbinder en de Lentloper, naar de Lustwarande bij Lent, waar we eerder die dag onze auto al parkeerden.

Ruhrgebied – Landschapspark Hombroich en Zeches Dortmund weekend 9 en 10 oktober

Een ouderwetse Ruhrgebied excursie zoals we die de laatste jaren vaker maakten, maar met net even andere bestemmingen en een nachtje slapen in Dortmund. We reizen (en carpoolen) zoveel als mogelijk met eigen vervoer. 

Zaterdag begint ontspannen in het Museum Insel Hombroich, een landschapspark vol bijzondere architectuur (ontworpen door kunstenaars) en kunst, rond een oud landgoed. Fotografeer en wandel en kijk op eigen gelegenheid, we lunchen gezamenlijk in degelijke Duitse stijl.
In de namiddag bezoeken we het bijbehorende ‘Raketenstation’, een reliek van de Navo uit de Koude Oorlog. Naast monumentale panden vind je er het strakke museumpaviljoen van de Japanse architect Tadao Ando en architectuur van Alvaro Siza. 

Zondags staan er twee bestemmingen op ons programma: het mooi bewaard gebleven, Zeche Zollern, veel kleiner dan grote broer Zollverein, maar verfijnder en met mooie Jugendstil ramen in de gerenoveerde machinehal. Daarnaast staan niet één maar twee in het oog springende liftschachten. De tweede bestemming is spectaculair en behelst ook industrieel erfgoed: de Phoenix Hoogovens. We maken een wandeling 100 meter hoog, het is een door een gids begeleide ‘Skywalk’ hoog boven de Phoenix hoogovens. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het Ruhrgebied.

Delft – brutalisme op de campus en nieuwe projecten stationsgebied op vrijdag 12 november

Excursie naar Delft, architect en stedenbouwkundige Peter Jonquiere laat ons ‘zijn’ Delft zien.
Het programma staat nog niet helemaal vast maar een bezoek aan de aula van de TU (stijl: brutalisme) staat hoog op mijn verlanglijstje en dan bijkomen in de mooie bibliotheek erachter, ontworpen door Mecanoo. Met zijn eigenwijze piramide een voorbeeld van licht en ruimte.
Dan wordt het tijd voor de vernieuwde binnenstad. Na de lunch (The Student Hotel)  bezoeken we het spectaculaire nieuwe station/stadhuis, daarnaast ligt het stadsvernieuwingsproject ‘Nieuw Delft; we doen ons best daar ingangen te vinden. 

Amsterdam Zuid – Duurzaamheid in het Goede Doelenhuis, Thomaskerk op vrijdag 14 januari

Soms ben je heel lang (jaren) met een onderwerp bezig. In mijn geval is dat het meest duurzame gebouw ‘Goede Doelenhuis’ aan de  Amsterdamse Zuidas. Het is niet alleen heel duurzaam, maar ook nog eens erg mooi. Niet ver daarvandaan staat haar tegenhanger de uiterst sobere (eveneens in brutalisme ontworpen) en stoere Thomaskerk, gegoten uit beton en gemaakt van puur hout. Onze eigen kapel van Ronchamps.
Zo mogelijk lunchen we in het eveneens duurzame paviljoen Circl van ABNAmro, wandelen nog even over de Zuidas naar de nieuwe Rechtbank (van Kaanarchitecten), waar we helaas om begrijpelijke redenen niet binnen mogen om te fotograferen. We zagen eerder een project van Kaan, de bibliotheek op de campus van Tilburg.

 

Belangstelling? Informeer dan naar de mogelijkheid om  mee te doen:

gerdavanekris@gmail.com

 

Foto’s van de komende excursies zijn gemaakt door @gerdavanekris
Onderstaande diapresentatie toont de deelnemers ‘aan het werk’ en tonen de sfeer waarin we met elkaar optrekken: veel kilometers lopen, honderden foto’s maken, veel (technische) details uitwisselen, nabewerken en presenteren op de bespreekavond en dan op … naar de volgende excursie:-). De foto’s zijn dan ook door diverse mensen gemaakt.