Architectuur-excursies

 • Foto-excursie Groningen, Forum Nieuwe Markt
 • Foto-excursie Groningen Forum en Nieuwe Markt
 • Foto-excursie Groningen
 • Foto-excursie Amsterdam Noord - De Ceuvel
 • Foto-excursie Amsterdam Noord - Buiksloterham; Schoon Schip, Patch 22; Top Up.
 • Foto-excursie Amsterdam Noord-Buiksloterham
 • Foto_excursie Berlijn Holocaustmonument
 • Foto-excursie Berlijn Alexanderplatz
 • Foto-excursie Nijmegen - Mariënburg
 • Foto-excursie Nijmegen
 • Foto-excursie Nijmegen Lentse-Warande
 • Foto-excursie Ruhrgebied - Museum Insel Hombroich
 • Ruhrgebied - Museum Insel Hombroich Paviljoen Tadao Ando
 • Foto-excursie Museum Insel Hombroich
 • Foto_excursie Berlijn - Brandenburgertor
 • Foto_excursie Berlijn - Judisches-museum
 • Foto_excursie Berlijn - Spree
 • Foto_excursie Berlijn - Spree Plattenbau
 • Foto_excursie Berlijn - Reichstag Koepel
 • Foto_excursie Berlijn - Regierungsviertel

Architectuurexcursies programma zomer – herfst 2021 


Berlijn – Architectuur en geschiedenis weekend 17, 18 en 19 september (vol)

We verblijven drie dagen in de mooie historische hoofdstad van Duitsland. . De groep is vol. Volgend voorjaar komt er een vervolg op dit weekend. Je kunt je alvast aanmelden als je geïnteresseerd bent. Het verplicht je tot niets. Maar als de organisatie start, heb je een streepje voor! 

Met de Internationale trein (zelf te boeken) van de NS vertrekken we vanaf station Amersfoort (of elders) en zijn vroeg in de middag op het Hauptbahnhof. Ons hotel staat dicht bij het Hauptbahnhof, het is een mooie uitvalsbasis voor het oude en het nieuwe Berlijn dat ik graag wil laten zien. Diezelfde dag zien we de Pariser Platz met zijn Brandenburger Tor en maken we een rondwandeling met een gids. Speerpunten zijn de monumenten uit ‘Das Dritte Reich en uit de DDR-tijd. De volgende dag staat in het teken van het Hansaviertel: de bouw-expo uit 1957, waar alle grote architecten hun project realiseerden. De middag is voor de barokke en voor de moderne architectuur van het Museum Insel. De avond is voor de vrolijkheid van de Alexander Platz en het Nikolaiviertel. Het pas geopende Humboldt Forum, liggend aan de Spree en buurman van de Berliner Dom zijn prachtige objecten voor onze avondfotografie. 
Met de groep bezoeken we zondagmorgen het Judisches Museum, om in de loop van de dag het hoofdstation weer op te zoeken. Ruim op tijd om nog even in de omgeving rond te kijken, waar flink gebouwd is en wordt. Het levert ook hier weer spraakmakende architectuur (en dito foto’s) op. 

Dit programma is een mooie binnenkomer voor wie Berlijn nog niet kent en is vooral gericht op Berlin Mitte, het deel dat onder de voormalige DDR viel. Je zult zeker terug willen komen.

Nijmegen – De Vereeniging, Waalkade en voetgangersbruggen op vrijdag 1 oktober (vol)

Een bijzondere excursie, waar ik zelf erg naar uitkijk en waar Marianne haar steentje aan heeft bijgedragen. Een pittige rondwandeling van 5 km met veel cultuur en natuur. Dat laatste in de vorm van het water van de Waal en haar heel bijzondere bruggen (de Lentloper en De Snelbinder) én vernieuwde Waalkade enerzijds en de Lentse Warande anderzijds van de (Spiegel)Waal.
Lunchen doen we in de bijzondere Mariënburg, een bijzonder winkelcentrum, een ontwerp van architect Sjoerd Soeters. 

Het culturele hoogtepunt is een rondleiding in schouwburg De Vereeniging. Dit Art Deco gebouw is de laatste jaren gerenoveerd en we mogen er in een speciale rondleiding  fotograferen. Langs de vernieuwde Waalkade lopen we via twee prachtige bruggen, zoals eerder genoemd de Snelbinder en de Lentloper, naar de Lustwarande bij Lent, waar we eerder die dag onze auto al parkeerden.

Ruhrgebied – Landschapspark Hombroich en Zeches Dortmund weekend 9 en 10 oktober

Een ouderwetse Ruhrgebied excursie zoals we die de laatste jaren vaker maakten, maar met net even andere bestemmingen en een nachtje slapen in Dortmund. We reizen (en carpoolen) zoveel als mogelijk met eigen vervoer. 

Zaterdag begint ontspannen in het Museum Insel Hombroich, een landschapspark vol bijzondere architectuur (ontworpen door kunstenaars) en kunst, rond een oud landgoed. Fotografeer en wandel en kijk op eigen gelegenheid, we lunchen gezamenlijk in degelijke Duitse stijl.
In de namiddag bezoeken we het bijbehorende ‘Raketenstation’, een reliek van de Navo uit de Koude Oorlog. Naast monumentale panden vind je er het strakke museumpaviljoen van de Japanse architect Tadao Ando en architectuur van Alvaro Siza. 

Zondags staan er twee bestemmingen op ons programma: het mooi bewaard gebleven, Zeche Zollern, veel kleiner dan grote broer Zollverein, maar verfijnder en met mooie Jugendstil ramen in de gerenoveerde machinehal. Daarnaast staan niet één maar twee in het oog springende liftschachten. De tweede bestemming is spectaculair en behelst ook industrieel erfgoed: de Phoenix Hoogovens. We maken een wandeling 100 meter hoog, het is een door een gids begeleide ‘Skywalk’ hoog boven de Phoenix hoogovens. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het Ruhrgebied.

Delft – brutalisme op de campus en nieuwe projecten stationsgebied op vrijdag 12 november (vol)

Excursie naar Delft, architect en stedenbouwkundige Peter Jonquiere laat ons ‘zijn’ Delft zien.
Het programma staat nog niet helemaal vast maar een bezoek aan de aula van de TU (stijl: brutalisme) staat hoog op mijn verlanglijstje en dan bijkomen in de mooie bibliotheek erachter, ontworpen door Mecanoo. Met zijn eigenwijze piramide een voorbeeld van licht en ruimte.
Dan wordt het tijd voor de vernieuwde binnenstad. Na de lunch (The Student Hotel)  bezoeken we het spectaculaire nieuwe station/stadhuis, daarnaast ligt het stadsvernieuwingsproject ‘Nieuw Delft; we doen ons best daar ingangen te vinden. 

Amsterdam Zuid – Duurzaamheid in het Goede Doelenhuis, Thomaskerk op vrijdag 14 januari – mogelijk een tweede excursie op vrijdag 21 januari 2022.

Soms ben je heel lang (jaren) met een onderwerp bezig. In mijn geval is dat het meest duurzame gebouw ‘Goede Doelenhuis’ aan de  Amsterdamse Zuidas. Het is niet alleen heel duurzaam, maar ook nog eens erg mooi. Niet ver daarvandaan staat haar tegenhanger de uiterst sobere (eveneens in brutalisme ontworpen) en stoere Thomaskerk, gegoten uit beton en gemaakt van puur hout. Onze eigen kapel van Ronchamps.
Zo mogelijk lunchen we in het eveneens duurzame paviljoen Circl van ABNAmro, wandelen nog even over de Zuidas naar de nieuwe Rechtbank (van Kaanarchitecten), waar we helaas om begrijpelijke redenen niet binnen mogen om te fotograferen. We zagen eerder een project van Kaan, de bibliotheek op de campus van Tilburg.

 

Belangstelling? Informeer dan naar de mogelijkheid om  mee te doen:

gerdavanekris@gmail.com

 

Foto’s van de komende excursies zijn gemaakt door @gerdavanekris
Onderstaande diapresentatie toont de deelnemers ‘aan het werk’ en tonen de sfeer waarin we met elkaar optrekken: veel kilometers lopen, honderden foto’s maken, veel (technische) details uitwisselen, nabewerken en presenteren op de bespreekavond en dan op … naar de volgende excursie:-). De foto’s zijn dan ook door diverse mensen gemaakt.