Art Deco-weekend, Brussel

Art Deco in de hoofdrol: Brussel viert het jaar van architect Victor Horta.

Archipicts heeft in een tweedaags programma de parels van de Art Deco verzameld

en er een fascinerende excursie van gemaakt!

Brussel eert dit jaar een van de belangrijkste architecten die in de stad heeft gewoond en gewerkt, Victor Horta. Zijn stadgenoten vonden aan het eind van de 19e eeuw zijn ontwerpen een schande voor de straat, woningen met vreemde, gebogen erkers en bloemenranken van smeedijzer, tussen de traditionele statige herenhuizen. En dan al dat staal in de gevel, of de grote vensters die je onbeschaamd een blik naar binnen boden. De weerzin was zo groot dat zelfs partijen die meewerkten aan de bouw het project saboteerden. Gelukkig is er in Brussel veel bewaard gebleven en wordt er steeds meer op de monumentenlijst gezet. Een aantal huizen staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Eén van de hoogtepunten vormt de Wintertuin in het Klooster der Ursulinen in de omgeving van Mechelen, dat wij zaterdagmorgen, op de heenweg, al gaan bekijken. In een exclusieve rondleiding van twee uur bepaalt de groep (ten hoogste acht deelnemers) het tempo.
Daarna bezoeken we de Heilig Hart Basiliek, Koekelberg in Brussel. Deze unieke Art Deco kerk mag tot de grootste vijf kerken van Europa gerekend worden. De basiliek is voor mij de grote trekpleister van Brussel geworden.
Zondagochtend starten we met een bezoek en rondleiding (zonder foto’s maken, helaas) in het Hortamuseum. Dit is het woonhuis en atelier van architect Horta. Na dit bezoek zal een Nederlandstalige gids ons een uurtje rondleiden in de Louizawijk, het hart van deze Art Decowijk. Uitrusten doen we in Brasserie Horta, tijdens de lunch. Dit Art Deco-restaurant is een onderdeel van het Stripmuseum dat op zondagmiddag als hekkensluiter fungeert.
Voor wie dat wil …. de Grote Markt ligt op steenworp afstand.

Wilt u er nog meer van weten? Kijk dan naar het volledige programma: 

Brochure Art Decoweekend

Aanmelden kan via gerdavanekris@gmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s