Gerda van Ekris Fotografie, Amsterdam, Nieuwe Ooster, begraafplaats Nieuwe Ooster, Haveneiland, Steigereiland, Fort Diemerdam

Architectuurgroep naar Amsterdam Noordoost (en Nieuwe Ooster)

Zondag 4 maart maakt mijn Architectuurgroep een excursie naar Amsterdam. Onze hoofdstad staat vaker op het programma, maar ik denk nu wel een heel afwisselend programma te hebben samengesteld waarin we naast de moderne architectuur van het Haveneiland ook een begraafplaats en een fort bezoeken.

In de ochtend zijn we welkom op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Watergraafsmeer. Hier zijn niet alleen de gebouwen, maar ook de aanleg van het park (door landschapsarchitect Zocher) heel bijzonder. De diversiteit op deze begraafplaats komt ook tot uiting in het aantal nationaliteiten en bevolkingsgroepen die hier hun laatste rustplaats vinden. Indrukwekkend is de Islamitische aula, die een plaats heeft naast  oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Dichter bij de hoofdingang zijn de graven van Roma en Sinti, hun bonte graven tonen de culturele verscheidenheid van onze hoofdplaats. Kon het overal maar zo vredig zijn als hier.

De lunch gebruiken we bij Fort Diemen, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op onze volgende stop: Haveneiland Oost, een brug verder. Het is een wereld van verschil: van het dorpse Fort Diemerdam over het IJ naar het grootstedelijke Zeeburg (Haven- en Steigereiland).

Ook groot is het verschil tussen het westelijk deel van IJburg, dat al een aantal jaren bewoond is en het oostelijk deel, waar veel grootschaliger gebouwd wordt. En waar nog driftig land opgespoten wordt. We gaan het zien en ook vastleggen.

Zin om mee te gaan? Dat kan. Er zijn standaard twee plaatsen beschikbaar voor deze groep. De kosten bedragen 60,00 euro incl. BTW. We reizen zo veel als mogelijk samen op basis van carpoolen.

Aanmelden kan via gerdavanekris@gmail.com

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s