Havenhuis Antwerpen in een bijzondere rondleiding.

Zin om 2018 goed te beginnen? Ga dan mee met de foto-excursie naar Antwerpen op zaterdag 6 januari.
Op de rand van Antwerpens bijzondere nieuwbouwwijk ‘Het Eilandje’, eens de plaats van de oude haven en dokken, ligt het vernieuwde Havenhuis, een ontwerp van starchitect Zaha Hadid. Hoewel deze  wijk nog voor een groot deel een bouwput is, is er  ook al veel te zien.

Op het programma staan onder meer de Parkbrug, Trappenhuis van het MAS (Museum aan de Stroom), de Mexicobruggen en het spectaculaire Havengebouw.

Het Havenhuis is de hoofdzetel van het Havenbedrijf van Antwerpen. De uitbreiding (van de van oudsher historische brandweerkazerne)  heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven. En omdat het gebouw aan de rand van de Schelde én de haven staat weerspiegelt het, het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht. We zien het zowel in daglicht als in het mooie blue hour, omdat deze exclusieve rondleiding om 15.00 uur start en in de schemering om 16.30 uur eindigt.
Zo is het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning geworden, die inspeelt op het thema van Antwerpen als diamantstad.

We beginnen de dag op het Willemdok waar de Parkbrug (als de zon schijnt) een betoverend spel speelt.  
Deze dynamische fiets- en voetgangersbrug zal door de gebruikers steeds op een andere wijze ervaren worden naargelang de kracht en de stand van de zon. Zij beïnvloedt het spel van licht en schaduw en het plezier dat dat oplevert.  De vorm van de brug wordt hierdoor wisselend en interessant en het over of in de brug lopen is een wonderlijke beleving. Een patroon van openingen, de textuur en de structuur van de brug geven het gevoel dat men door een ruimte loopt.

Rond het middaguur zijn we in het MAS,  Architectenbureau Neutelings Riedijk heeft het MAS ontworpen als een 60-meter hoge toren. Tien gigantische natuurlijk stenen dozen zijn opgestapeld als een fysieke demonstratie van zwaartekracht van de geschiedenis, vol met historische objecten. Elke verdieping van de toren is een kwartslag gedraaid, zodat er een grote spiraalvormige trappenhuis ontstaat. Dat trappenhuis is vrij toegankelijk en fascineert van verdieping tot verdieping door haar steeds wisselende uitzicht.
We gaan er een uurtje fotograferen en vanaf de bovenste verdieping van het uitzicht genieten, we kunnen daarvandaan het Havenhuis al zien staan.

We hopen rond 20.30 uur weer terug te zijn op de thuisbasis Amersfoort/Leusden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s