Kootwijk fotoexcursie

Prachtig licht voor de Themagroep in Kootwijk

De eerste praktijkles van de Themagroep (all roundfotografen) baadde in het mooiste licht, dat je je maar voor kunt stellen. We waren er vroeg voor opgestaan: de ochtendmist hing nog over de zandverstuiving van Kootwijk. Later in de ochtend mochten we een uur exclusief fotograferen in het Radio-zendstation. Ook daar zorgde de herfstzon voor een schitterend spel van licht en schaduw. Het kan niet anders of mijn deelnemers komen op de bespreekavond met de prachtigste platen. Meedoen? Dat kan, deze groep van zes fotografen kan nog twee collega’s gebruiken.

Het was wel een beetje verdiend, want we waren al rond half negen in de ochtend bij de zandverstuiving. Ons thema? Een les over verschillende soorten licht: strijklicht, frontaal licht enz. Een hoofdrol was weg gelegd voor het strijklicht, de foto’s van de zandverstuiving maken dat wel duidelijk. Het licht van de nog laag staande zon, maakt schaduwen langer en werpt over de zandvlakte een prachtige warme gloed. De nog niet opgetrokken mist maakt de einder mystiek en versterkte het gevoel van de grootsheid van dit landschap. Moeten we nog meer zeggen? Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden. Voor één keer weet ik niet wat mijn voorkeur heeft: natuur- of architectuurfotografie.

Ondanks een verdwaald schaapje, bereikten we vóór half elf het Radio-zendstation van Kootwijk, dat wij een heel uur voor onszelf hadden. Een feest van een heel andere orde en nog steeds blij met de zon, die deze dag de hoofdrol speelt. Die zorgt voor een weergaloos spel van licht en schaduw in dit, voor Nederland, unieke gebouw. Het zorgt in de foto’s ook voor hoge contrasten (sterke schaduwen en felle hooglichten). En dat is niet eenvoudig.

De volgende praktijkles van de Themagroep betreft avondfotografie in Eindhoven, het lichtfestival Glow, zal zo zijn eigen foto-technische problemen opleveren. We zullen ze het hoofd bieden.

Meedoen? dat kan. Deze groep kan nog twee á drie deelnemers gebruiken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s